Het is vrijdagochtend half 10 als erfcoach André van Uum aankomt in Leidschendam. Hier is het melkveebedrijf van Mark van Santen gevestigd. Van Santen is de 400e ondernemer die via Landbouwportaal Rijnland een coachbezoek aanvroeg. Reden voor een bloemetje én om eens mee te kijken met een bezoek van een erfcoach.
Het bezoek start met een ronde over het erf. Langs de stal, de mestopslag en de sleufsilo. Gewoon laagdrempelig samen de situatie bekijken, sparren en nadenken over passende oplossingen.
Van Santen: Ik had het Landbouwportaal eerder al online voorbij zien komen, maar was er nog niet aan toegekomen. Nu mijn mestopslag aan verbetering toe is, heb ik een coachbezoek aangevraagd voor advies. Ik heb ook al een offerte liggen voor een nieuwe mestopslag.
Van Uum: Goed dat u al nagedacht heeft over oplossingen! Het mooie aan het Landbouwportaal is dat u 40% subsidie kunt krijgen voor verbeteringen aan de mestopslag. De herinrichting van het erf kunt u ook in de aanvraag meenemen. Als we kijken naar de huidige mestopslag is deze wat klein en de afwatering is nog niet goed geregeld. Dat moet dus worden aangepakt. Een bovenwettelijke drijfmestmestopslag onder het thema bodem kan ook interessant zijn. Of een combinatie tussen een vaste mestopslag met daaronder een put om drijfmest op te slaan. Dat zijn een aantal opties om eens over na te denken.
De ronde wordt vervolgd over de weg naar de sleufsilo. Ook daar heeft Van Uum een aantal tips.
Van Santen: Kan ik mijn sleufsilo nog anders inrichten?
Van Uum: Afhankelijk van wat u opslaat in de sleufsilo is een opvangvoorziening voor perssappen verplicht. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld in de bestaande silo een goot met opvangput maken. Als het product voor meer dan 40% uit droge stof bestaat hoeft dit niet. Omdat u met het voer over de weg moet rijden naar de stal kan de weg vervuild raken met voerresten. Om de weg schoon te maken kunt u denken aan een veegmachine met rolbezem en opvangbak. Daarvoor is ook subsidie beschikbaar. Ook als de machine tweedehands is.
Terug bij de boerderij staat de koffie klaar. Met een koekje en de laptop erbij schrijft Van Uum alle adviezen voor het erf op. Van Santen en zijn vrouw krijgen ook de kans om al hun vragen te stellen. Vragen over de maatregelen en hoe het aanvragen van de subsidie werkt. Samen wordt ook nog gekeken of andere maatregelen onder een ander thema van toepassing kunnen zijn.
Hoe kijken Van Santen en Van Uum terug op het bezoek?
Van Santen: Interessant! Ik heb weer een heleboel dingen geleerd en goed om al mijn vragen te kunnen stellen. Zo weet ik dat ik gelijk de goede maatregelen neem. Ik zou een coachbezoek zeker als tip geven aan andere ondernemers.
Van Uum: En ik heb ook zelf weer wat geleerd. Altijd mooi om te zien dat de ondernemer zelf al goed heeft nadacht over de mogelijkheden. Zo komen we met elkaar tot de beste oplossing én kan dit bedrijf weer 10 tot 15 jaar vooruit. Ieder bedrijf en ondernemer is anders. Het is altijd een maatwerk advies wat past bij de locatie en de ondernemer.
Ook benieuwd naar de adviezen van een erfcoach óf een coach op één van de andere thema’s? Meld u hier direct gratis aan.