Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland stellen 4 september 2024 een subsidie voor niet-productieve investeringen open. Per provincie zijn de mogelijkheden en voorwaarden verschillend. 

Subsidiemogelijkheid niet-productieve investeringen Zuid-Holland 

De subsidie voor niet-productieve investeringen kan worden ingezet voor de (her)inrichting van landschapselementen om bij te dragen aan het bevorderen van biodiversiteit, versterken van ecosysteemdiensten of in stand houden van habitats of landschappen. Ook kan de subsidie worden gebruikt voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling of efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen, waaronder water, bodem en lucht.  

Voorbeelden van investeringen zijn: 

  • Herstel en aanleg van landschapselementen 
  • Herstel en aanleg natuurvriendelijke oevers, rietzomen/percelen, poelen 
  • Herstel en aanleg kruidenrijke akkerranden, struweelranden, vogelakkers 
  • Herstel en aanleg kruiden- en insectenrijk grasland, bosje, rietzoom, poel etc. 
  • Aanleg van cultuurlandschappelijk slotenpatroon 
  • Introduceren van bomen en struiken op percelen met landbouwgewassen of grasland (agroforestry) 

De subsidie kan door landbouwers en door samenwerkingsverbanden van landbouwers worden aangevraagd. Meer informatie over de subsidie en de voorwaarden is te vinden op Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) Nationaal Strategisch Plan (NSP): niet-productieve investeringen landbouw, subsidie - Provincie Zuid-Holland 

Subsidiemogelijkheid investeringen voor landschapselementen Noord-Holland 

De provincie Noord-Holland heeft een nieuwe openstelling bekendgemaakt in het kader van de Uitvoeringsregeling Europese Landbouwsubsidies Noord-Holland 2023-2027 (ELSNH). Het gaat om de openstelling 'Investeringen voor landschapselementen Noord-Holland 2024'. 

Op basis van deze openstelling kunnen subsidies worden verstrekt voor investeringen die bijdragen aan de ambitie dat in 2050 10% van het gehele landelijke gebied uit zogeheten groenblauwe dooradering bestaat. Onder groenblauwe dooradering worden kleine landschapselementen verstaan, zoals houtige elementen waaronder bomenrijen, houtwallen, heggen, hagen, knotbomen en hoogstamboomgaarden. Of natte elementen zoals natuurvriendelijke oevers en poelen. Ecologisch beheerde sloten kunnen ook tot groenblauwe dooradering worden gerekend, evenals keverbanken of kruidenrijke akkerranden. 

Subsidie kan worden aangevraagd door samenwerkingsverbanden van landbouwers. Meer informatie over de subsidie en de voorwaarden is te vinden op Investeringen voor landschapselementen Noord-Holland 2024, subsidie - Provincie Noord-Holland