In de komende maanden zullen de gewasbeschermingsmiddelen Wing P en Stomp weer worden ingezet om opkomend onkruid te bestrijden. De werkzame stof pendimethalin, die in deze middelen zit, zorgt, al vele jaren, het vaakst voor normoverschrijdingen in het oppervlaktewater.
Het is belangrijk dat het aantal normoverschrijdingen daalt
Dit is uiteraard noodzakelijk voor de waterkwaliteit en het leven in en om het water. En het is ook belangrijk om te voorkomen dat middelen verboden worden en daarmee voor het behoud van een effectief middelenpakket.
Wees extra voorzichtig bij het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen
Pendimethalin komt voornamelijk door verwaaiing (drift) en afspoeling in het water terecht. Hier zijn enkele aanbevelingen om de impact op de waterkwaliteit te minimaliseren:
- Ongeacht welk middel wordt gespoten, zorg ervoor dat het niet in de sloot terechtkomt.
- Houd je aan alle drift beperkende maatregelen en de regels op het etiket.
- Spuit gewasbeschermingsmiddelen bij (bijna) windstil weer om verwaaiing te voorkomen.
- Houd goed rekening met de spuitvrijezone langs de slootkant om emissies naar de sloot te verminderen en afspoeling te reduceren.
- Spuit niet als er binnen enkele dagen zware regen voorspeld is om afspoeling te voorkomen.
- Maak voor het spuiten greppeltjes van het perceel naar de sloot dicht.
- Klap de spuitboom in bij sloten en gebruik kantdoppen langs watergangen.
- De vulslang kan residu door drift bevatten, hang deze daarom niet aan de spuit.
Simon Pennings (KAVB Bloembollenstreek en Rik Pennings (LTO Noord Duin- en Bollenstreek) onderstrepen het belang van een goed spuitplan. “Niet spuiten is altijd beter voor de waterkwaliteit dan netter werken. Daarom is het belangrijk om, waar mogelijk, Stomp en Wing-P uit het spuitplan te halen. Voor bijvoorbeeld de teelt van hyacinten en narcissen zijn alternatieven. En heb je als kweker vragen? Overleg dan met je teeltadviseur, leverancier én met collega’s!”
Delphy, BASF, KAVB, LTO en Rijnland zijn momenteel bezig met onderzoek naar het gebruik van alternatieve spuitdoppen. Meer nieuws hierover wordt medio 2025 verwacht.
Agrariërs spelen een cruciale rol in verbeteren van de waterkwaliteit
Door zorgvuldig om te gaan met het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen, kunnen we werken aan een verantwoorde landbouwpraktijk. Agrariërs die willen investeringen in hun onderneming, kunnen via dit landbouwportaal een gratis adviesgesprek aanvragen. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan een betere waterkwaliteit.
Schoon en gezond water is essentieel voor mensen, landbouw, industrie en natuur. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is, samen met gemeenten, provincies en andere terreineigenaren, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. “Maar we kunnen dit niet alleen”, vertelt hoogheemraad Hans Schouffoer. “Samenwerking met landbouw en inwoners is cruciaal om vervuiling tegen te gaan.” Lees meer: Rijnland is bezorgd: waterkwaliteit nog niet op koers voor 2027